Optimaal presteren en duurzaam succes voor topatleten en high performers

Werkdruk en werkstress voorkomen

Werkstress verminderen door coaching

Fluitend naar het werk gaan, met plezier aan de slag en iedere dag genieten. Zijn er echt medewerkers die zo leven of is dit een onbereikbare fantasie? Er zijn inderdaad medewerkers die intens kunnen genieten van het werk wat ze doen, maar in sommige gevallen is dit niet zo. Het is wel van belang dat er een zekere prikkel aanwezig is, een motivatie om je werkzaamheden te verrichten. Anders kun je niet optimaal presteren, wat voor zowel de werkgever als de medewerker niet voordelig is. Spanning door werkdruk kan leiden tot werkstress, wat weer kan resulteren in een depressie of burn-out. Hier zijn een aantal adviezen om het niet zover te laten komen, gezien vanuit het standpunt van zowel werkgever als werknemer.

Voor werkgevers

1

Stel een standaard protocol op

Binnen iedere organisatie hoort een stappenplan aanwezig te zijn voor het omgaan met werkdruk, werkstress en aanverwante situaties. Net zoals er een plan bestaat voor uitval bij ziekte, zwangerschap, een ongeval op de werkvloer en een hygiëne protocol. Dit biedt houvast en duidelijkheid binnen de organisatie, met een hogere kans om probleemsituaties te voorkomen en hersteltrajecten te verkorten.
2

Informeer medewerkers over de mogelijkheden

Zet de deur voor je medewerkers wijd open, geef duidelijk aan dat iedereen kan aankloppen met problemen. Geef ook duidelijk aan waar, bij wie en dat er vertrouwelijk wordt omgegaan met de informatie. Het is mogelijk om hiervoor een onafhankelijke dienstverlener als Ballance in te schakelen als aanspreekpunt, dit zal drempelverlagend werken.
Voor werkgevers
3

Neem ieder geval serieus

Van buitenaf kan het heel lastig zijn om de innerlijke problematiek van een medewerker te doorzien. Waarom zou iemand stress ervaren, terwijl collega’s daar geen last van hebben? Er kunnen persoonlijke redenen zijn die dieper liggen dan de directe werkzaamheden, graaf dus dieper dan het takenpakket.

Voor medewerkers

1

Breng problemen ter sprake bij de werkgever

De eerste stap is de zwaarste om te nemen. Besef dat jouw welzijn ook de onderneming ten goede komt. Je zult merken dat er echt een luisterend oor voor jouw problemen is, zolang je hier melding van durft te maken.
2

Bespreek het binnen jouw omgeving

Laat problemen op het werk niet doormalen in je hoofd, terwijl je naar buiten toe een glimlach laat zien. Deel jouw frustraties, stress en druk met je partner, familie of vrienden. Dit biedt direct verlichting en je zult zien dat je er niet alleen voor staat.
Voor medewerkers
3

Laat je begeleiden

Doe het niet alleen. Vele handen maken licht werk, dit geldt zeker bij stress gerelateerde klachten. Wanneer mensen aan je zijde hebt staan, die je kunt vertrouwen, jouw serieus nemen en samen met je constructief naar duurzame oplossingen toewerken, dan kun je uit de put komen én blijven.
shape
Advies om werkstress te voorkomen

Als je op dit moment te maken hebt met obstakels bij een personeelslid of als medewerker, aarzel dan niet en neem contact op met Ballance. Naast advies om werkdruk en werkstress te voorkomen, bieden we ook trajecten om stress triggers weg te nemen en mogelijke burn-out klachten snel en duurzaam op te lossen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Neem contact op