Optimaal presteren en duurzaam succes voor topatleten en high performers

Werkdruk en werkstress verminderen

Deel stressklachten
Stresstriggers wegnemen

Een op de zes medewerkers ervaart klachten die gerelateerd zijn aan burn-out. Langdurig onder stress presteren kan leiden tot depressie of burn-out, waar allerlei mentale en fysieke aandoeningen mee gepaard gaan. Met deze vijf tips geven we handvatten om werkdruk en werkstress te verminderen.

1

Bespreek het met de leidinggevende

Niet iedereen stapt zomaar af op de leidinggevende om aan te geven dat de werkdruk te hoog is. Dit voelt als falen en dat wil je niet. Toch zul je in de praktijk merken dat managers en teamleiders het juist op prijs stellen wanneer je proactief jouw ervaringen durft te delen. Dat is veel beter dan het moment afwachten tot je met burn-out thuis komt te zitten. Uitval door ziekteverzuim kost een bedrijf namelijk veel geld en resources. Vaak denken medewerkers ten onrechte dat ze slechts een nummer zijn, toch worden jouw persoonlijke kwaliteiten enorm gewaardeerd en op prijs gesteld.
2

Deel je gevoelens met familie of vrienden

Enerzijds is het goed om werk en privé van elkaar gescheiden te houden, bijvoorbeeld door niet dag en nacht de telefoon te beantwoorden. Anderzijds mag je gerust ervaringen, frustraties en onzekerheden delen met je partner, familie of vrienden. Die zullen als klankbord fungeren en jou op basis van andere invalshoeken nieuwe inzichten geven. Het is niet prettig wanneer je partner, familie of vrienden pas veel te laat ontdekken in welke mate je lijdt aan werkdruk en werkstress.
3

Kruip in de huid van een ander

Een kenmerk van mensen met burn-out is dat ze vaak in zichzelf gekeerd zijn. De wereld om hen heen lijkt steeds kleiner en benauwder te worden, tot je door een koker heen kijkt met alles daaromheen uit focus. Door mentaal en fysiek afstand te nemen van jouw situatie is het mogelijk om de werkzaamheden in breder perspectief te plaatsen en ze in een groter geheel te beoordelen. Kruip in de huid van je collega, manager, klant of directeur. Dit kan ook reiken tot de persoonlijke levenssfeer; wie ben jij door de ogen van je partner, familieleden of goede vrienden?
4

Hoe druk is jouw baan eigenlijk?

Werkdruk gaat gepaard met stress triggers, dit zijn elementen die los van elkaar te behappen zijn, maar als meerdere triggers ingeschakeld worden zal de druk op de ketel toenemen tot het kookpunt is bereikt. Perceptie speelt een belangrijke rol bij omgaan met werkdruk en werkstress. Hoe is het mogelijk dat collega’s wel overweg kunnen met een vergelijkbaar takenpakket? Lopen zij de kantjes er vanaf of weten ze iets wat jij niet weet? Kijk eens naar je werkzaamheden en taken op een andere manier. Bepaal prioriteiten, breng kaders aan per taak en beschouw ieder obstakel als jouw individuele uitdaging om te overwinnen.
5

Doe het niet alleen

Eenzaamheid en het gevoel er alleen voor te staan zijn symptomen die gepaard gaan met depressie of burn-out. De drempel om hulp te vragen ligt voor veel mensen te hoog. Wanneer je geen manier ziet om jouw situatie aan te kaarten bij je werkgever of thuis, neem dan gerust vrijblijvend contact op met de coaches van Ballance. We geven tips en adviezen om die eerste stap te zetten en dat doen we op basis van jarenlange ervaring. We kunnen vervolgens adviseren hoe je een traject kunt starten, vaak vanuit je werkgever maar op persoonlijke titel is ook een goede optie. Onze drempel ligt laag, we gaan discreet om met persoonlijke informatie en hebben kennis in huis om jouw uitdagingen te helpen overwinnen.
shape
Advies om werkstress te voorkomen

Mocht je momenteel kampen met obstakels bij een personeelslid of als medewerker, aarzel dan niet en neem contact op met Ballance. Naast advies om werkdruk en werkstress te voorkomen, bieden we ook trajecten om stress triggers weg te nemen en mogelijke burn-out snel en duurzaam op te lossen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Neem contact op